Kell hozzá a meleg, a napsütés.
Ezen kívül kell még hozzá:
Egy 5 literes befőttes üveg. Valamint:
2,5-3 kg uborka (szép zöld, friss)
1 csokor kapor
3-5 gerezd fokhagyma
langyos víz (kb. 2,5-3 liter)
literenként 1 evőkanál só, a vízben elkeverve (hagyományos asztali só kell hozzá, nem jódozott!)
kenyér
Az uborkákat jó alaposan megmossuk, a két végét levágjuk, és mindkét oldaláról bevágjuk, úgy, a végétől kb. 1 cm-re megállítjuk a kést, hogy az uborka ne essen szét. Természetesen a két oldalon a bevágás egymáshoz képest 90 fokkal el van forgatva.
Az üveg aljára tesszük a kaprot és a fokhagyma gerezdeket. Majd szépen, sorban, egymás mellé állítva az uborkákat.
A tetejére megy a kenyér, majd ráöntjük az elkészített langyos, sós vizet.
A tetejét egy kistányérral letakarjuk, majd egy nagyobb tálcára állítva kitesszük (az erkélyre, teraszra, kertbe) egy jó meleg, napsütéses helyre.
A tálcára azért van szükség, mert érlelés alatt ki szokott futni a lé, és ezt egyszerűbb a tálcán felfogni.
A hőmérséklettől függően, 2-3 nap alatt elkészül a kovászos uborkánk.
Az enyém ma ilyen:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése