2011. augusztus 31., szerda

Az én nigériaim

Megtalált engem is egy nigériai. Mármint csaló.

Amikor megvettük a fiamnak a biciklit, nem sokkal később a régit felraktam a topapro-ra, mert ugye minek tároljam, hátha akad valaki, aki megveszi.
Írt a topapro e-mailt, hogy egy bizonyos thomasmorgan@blumail.org érdeklődik a bringa után, és mellékelték is a szöveget, ami meglepetésemre angol nyelvű volt.
Itt még nem is volt semmi gyanús, habár megfordult a fejemben, hogy minek vásárol valaki magyar nyelvű oldalról, ha nem tud magyarul, esetleg nem is itt él, de hát ez még előfordulhat.
Segítségül hívtam a google fordítót, és valami olyasmi áll a levélben, hogy fennáll-e még a hirdetés, és érdeklődik a szállítási költségek iránt.

Na, itt megemlíteném, hogy én a bringát még Magyarországon belül sem vagyok hajlandó postázni, nemhogy külföldre. Úgy hirdettem, hogy benne van a város neve is, és akit érdekel, jöjjön el, nézze meg, ültesse rá a gyereket, és csak akkor vigye el, ha minden tekintetben megfelel.
Gondolkodtam is, hogy reagáljak-e egyáltalán a levélre, de hát engem úgy neveltek, hogy ha megszólítanak, akkor illik válaszolni. Tehát megírtam neki -(természetesen magyarul, mert gondoltam ő is ismeri a google-t, és ha én használni tudtam, akkor ő is veheti a fáradtságot),-  hogy én nem értek angolul, és azt is, hogy az áru csak személyesen vehető át, postázást nem vállalok.
Erre másnap jött egy szintén angol nyelvű szöveg, amiből azt szűrtük le, (mármint a google és én), hogy a fiának akarja megvenni a bringát, és küldjem el az alábbi címre, meg adjam meg a számlaszámomat, hogy átutalhassa a pénzt, meg a szállítási költséget, stb. Néztem az adatokat, a cím: Nigéria.
Na, persze. Hallottam én erről a népségről korábban, és azt nagyon  megjegyeztem, hogy nem bedőlni nekik. Meg különben is....

A levél elejét olvasva az járt az eszemben, hogy most szépen válaszoljak neki, hogy nem értette meg, hogy nem postázok, vagy erősebben fogalmazzak, hogy értse... netán fordítsak angolra.... de aztán eljutottam a Nigériai postacímhez, és leesett, hogy engem bizony itt csúnyán hülyének akar nézni valaki.
Az már csak a ráadás, hogy a Thomas Morgan úr fiát teljesen másképp hívják, mint az apját....
Úgyhogy levelet töröltem, bringa marad, majd ha a nigériai becsenget, és kezembe nyomja az árát, akkor viheti. Addig meg kapja be... és járjon gyalog

Elképesztő egyébként, hogy mik vannak, az ember állandóan legyen résen, ha nem akarja, hogy átcsesszék a fejét. Rákerestem erre a neten, és kiderült, hogy ez egy igencsak gyakran alkalmazott csalási módszer.
Nagyon remélem, hogy senki sem fog bedőlni nekik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése