2015. január 10., szombat

Osztálypénz számla (kiegészítve 2019. nov.)

Ez egy kis segítség azoknak a szülőknek, akik megnyerték az osztálypénz kezelését.
Mint ahogy én is.

Szóval, kellett egy számla, egyrészt azért, hogy ne legyen nálam az összes pénz. Másrészt valahol ez a többiek megnyugtatására is szolgál, miszerint nem fogom lenyúlni a pénzt. (volt már ilyan a történelemben, sajnos...)
És nem utolsósorban azért, hogy ha valakivel netán nem találkoznék személyesen, vagy az illető nem akar pénzt küldözgetni, akkor tudjon a számlára utalni. Mégiscsak 2015-ben járunk, vagy mi.

Rá kellett szánnom egy kis időt a tájékozódásra, milyen lehetőségek vannak.

Mert milyen feltételeknek kell, hogy megfeleljen egy osztálypénz számla?

-bárki tudjon rá utalni
-többen is hozzáférhessenek (ha én tudok valami miatt)
-kamatozzon
-pénzfelvétel költsége alacsony legyen (esetleg ingyenes)
-számlavezetés díja alacsony legyen (esetleg ingyenes)
-könnyű (ingyenes) megszüntethetőség
-papír alapú elszámolás

Azt hiszem, ezek a fontosabbak.
Itt helyben 4 olyan bankot találtam, amelyek nyújtanak hasonló számlalehetőséget:

1. OTP osztálypénz számla
2. K&H osztálypénz számla
3. CIB Malacpersely számla
4. Tak. szöv. Takarék betétszámla

Na, nézzük sorban:

OTP:
 Bementem, és majdnem visszahőköltem, annyian voltak. (1 pont mínusz az OTP-nek, belegondoltam, hogy bármilyen apró ügyintézés esetén itt tölthetem az estémet) Odamentem a sorszámosztogató (info) pulthoz, és mondtam, hogy én csak érdeklődni szeretnék egy bizonyos termékükről, illetve kíváncsi lennék a feltételekre. Erre azt mondta az infopultos, hogy ő nem tud felvilágosítást adni, és vagy kivárom a soromat, vagy ha nem akarok várni, akkor kérhetek időpontot. Ez utóbbival éltem, 2 nap múlva már mehettem soron kívül. Itt megtudtam, hogy ez a termékük nem túl népszerű. Valószínűleg azért, mert az ingyenes számlavezetés feltétele, hogy az osztályból legalább 5 gyerek rendelkezzen OTP Junior számlával. Hát persze, marketing... De nehogy már én foglalkozzak más gyerek pénzügyeivel, meg hogy egyáltalán közöm sincs, hogy ki milyen számlát nyitott a gyerekének.Szerintem nincs ember, aki ezt felvállalja.
Tehát ez felejtős

K&H
Itt valami egyesületeknek ajánlott számlalehetőség van, ami megfelelne az osztálypénznek is. Bár a számlának vannak költségei. Ez a bank igazán azon bukott meg, hogy a nyitva tartását egyáltalán nem a dolgozó emberhez szabták. Még a hosszított nyitva tartási napján is fél 5-kor bezár, én ugye végzek negyed 5-kor, esélyem sincs, hogy odaérjek. Szabadságot pedig biztos, hogy nem veszek ki, sem számlanyitás miatt, sem egyéb ügyintézés miatt.

CIB
Itt igazán rendesek voltak, sőt, meg kell említenem, hogy az egyetlen bank, akik válaszoltak az érdeklődő emailemre (mert ugye próbálkoztam, hátha nem kell végigjárni őket) Szóval itt nem kellett sokat várnom, és igazán teljes körű írásos és szóbeli felvilágosítást kaptam. Ez majdnem megfelelt volna, ez a számla, viszont volt ennek is hátránya. 1. Saját számlához kellett volna kötni (amit nem akartam) 2. a pénzfelvétel díja nem éppen baráti ár. (bár mondta az ügyintéző, hogy ezt ki lehet kerülni, ha előbb átutalom a saját számlámra, és onnan veszem fel, de ezt megintcsak nem akartam bekavarni)

Takarékszövetkezet
Itt van egy olyan konstrukció, amely ötvözi a bankszámlák és a takarékbetétkönyvek előnyeit, ez pedig nem más, mint a Takarék számlabetét. Pontosan ez az, amire nekünk szükségünk van. Nem kell hozzá számla, bár névre szól, viszont lehet akárhány meghatalmazottja. Van számlaszáma, tehát bárki utalhat rá. A számlavezetés nem kerül pénzbe, mivel ez nem is igazi bankszámla, hanem megtakarítás (nem lehet róla utalni, csak kp-ban felvenni a pénzt)
Pénzfelvétel nem kerül pénzbe. Le lehet kötni a pénzt, és ugye valamennyi kamatot is ad.
Egyetlen hátránya van, az, hogy évente egyszer küld ingyenesen papír alapú elszámolást (de jópénzért bármennyit) viszont voltak annyira rugalmasak az ügyintézők, hogy azt mondták, ha bemegyek, és érdeklődök, akkor ők ránéznek a számlára, és szóban megmondják, hogy mennyi a végösszeg. Ja, és itt van a közelben, de van hosszított nyitva tartása is, amire én is odaérek.

Úgyhogy végül ez utóbbi számla lett a nyerő, bár megnyitása kicsit sokáig tartott, (ugye a rengeteg papír, és aláírnivaló) de azóta gördülékenyen működik.

UPDATE 2019. nov.:
Mivel a bejegyzés írása óta eltelt egy pár év, így természetesen változtak a dolgok. Olvassátok el a kommenteket! Én személy szerint nagyon köszönöm a kedves kommentelőknek kiegészítő információkat!

Még annyi személyes megjegyzést hozzáfűznék, hogy középiskolában nem vállaltam az SZMK-t. Ismerősöm egy másik iskolában igen. Ők a Polgári Banknál találták a legkedvezőbb feltételeket az osztálypénz számlához. A mi SZMK-sunknak ez nem felelt meg, ő az OTP-nél nyitott egy diákszámlát a gyerek nevére, és azon tartjuk az osztálypénzt.

7 megjegyzés:

  1. Fú, ezer hála és köszönet ezért a bejegyzésért! Szmks vagyok én is és nagyon kéne egy másik megoldás a pénz beküldése helyett de nem tudtam, merre induljak. Azt hittem, eltöltöm a szabadidőmet bankokba rohangálással vagy telefonálgatásokkal, de ezzel a sok hasznos információval sok időt és energiát spótoltál nekem, köszönet érte!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szívesen, örülök hogy segíthettem. Nem írtam hiába :-)

    A lényeg az, hogy a bankokat el kell felejteni, ebben az ügyben a takarékszövetkezetek a nyerők :-)

    VálaszTörlés
  3. Hm.Ez nekem is nagy segitség!!!Köszönöm!! :)

    VálaszTörlés
  4. Hálásan köszönöm az infókat!

    VálaszTörlés
  5. En is koszonom, nagy segitseg volt!

    VálaszTörlés
  6. Csak szeretném frissíteni az infókat: A K&H osztálypénz számlát 2019.09.01-től megszüntették. Az ERSTE banktól kapott visszajelzés szerint egy közszféra számla nyitása javasolt (pl.tanár által). Az OTP-nél a számla nyitása még mindig nehézkes. Ragaszkodnak az 5 tanuló OTP számlájához csak akkor díjmentes ez a számla.

    VálaszTörlés
  7. én is tudok friss infóval szolgálni (és köszönöm az indító blogbejegyzést!):
    - Takarékbank (sok régi takszöv beleolvadt) - lakossági számla, alacsony számlavezetési díj, van teljes körű közös tulajdonlás, valamint internetes utalás esetén is van együttes aláírásra lehetőség (egyik rögzíti az utalást, másik jóváhagyja)
    - K&H - csak lakossági számla van, az alapcsomag viszonylag olcsó, de nincs közös tulajdonlás a számlán
    - CIB - megszűnt az osztályszámla, csak lakossági van, de nincs közös tulajdonlás a számlán
    - OTP - 5 junior számlás tanuló kell a díjmentességhez
    - Budapest Bank - 5 (14 év fölötti!) tanuló kell a díjmentességhez, valamint alá kellene íratni egy kiegészítő nyilatkozatot az iskola vezetőjével, aki erre nem biztos, hogy hajlandó, mert elvileg nem támogathatják az osztálypénz szedését

    VálaszTörlés