2010. május 20., csütörtök

Osztálybontás

Előrebocsájtom, hogy a mi iskolánk nagyon jó kis suli, jó a környezet, jók a tanárok, jó az oktatás, jók a programok, meg minden. De.... (és ez már nem annyira jó, hogy van egy "de")
Az igazgatónőnek a mániája, vagy nem is tudom, minek nevezzem, de ő annyira meg van győződve arról, hogy milyen jó dolog is ez, bár szakmailag nem tudok vele vitatkozni erről, de én, mint szülő, nem tartom annyira jónak, és nem vagyok ezzel egyedül. De az van, hogy itt nincs elsőben, másodikban emelt szint, semmiből. Ez eddig jó. Nem kell az ovisokat paráztatni, hogy felvegyék az angolos, vagy az infós osztályba, itt simán csak első osztályba mennek. -Ez eddig nagyon tetszik.
Harmadiktól viszont osztálybontás van. -Na, ez viszont nagyon nem tetszik.
Van ugyanis egy tesis osztály -őket nem bontják. A másik három osztályból viszont szétszedegetik a gyerekeket, így lesz egy angolos osztály, egy infós osztály, és egy maradék, jobban mondva általános tantervű osztály. Ki hova akar, ill. hova kerül. Van rengeteg felmérő, így második osztály végén, persze "idegen" tanárokkal, és ezek eredménye dönt arról, hogy a gyermek hova kerül.
Szerintem hülyeség megbontani egy osztályközösséget. A gyerekek összeszoktak, ők egy csapat. Vannak jobbak, és vannak gyengébbek. Ez hozzá tartozik az osztály sokszínűségéhez. Most ők is kicsit bizonytalannak érzik magukat, mert nem elég, hogy jövőre új osztálytermet kapnak, meg új tanárok fogják majd tanítani őket, ráadásul még új osztálytársakat is szokjanak meg.
Én nem bontanám meg az osztályokat. Lehet nyugodtan sávosan tartani ezeket az órákat, mint ahogy a lányom idején működött. Aki angolt akar emelt szinten tanulni, az elmegy angolra, aki meg mást, az másra. Aki meg gyenge, azt korrepetálják.
De nem. Itt inkább teljesen új osztályokat hoznak létre.
Mi az infós osztályt tűztük ki célnak. Az jó lenne. Az angol az kiesett, mert a fiam németet tanul. Szakkör szinten. És szereti. Úgyis kell majd angolt tanulnia, de ráér majd 5.-től.
Az viszont nagyon nem lenne jó, ha az általánosba kerülne. (bízom benne, hogy nem így lesz, de mi van, ha éppen rossz napja van a számonkéréskor, vagy már fáradt ???)
Az infós, és az angolos osztályba többé-kevésbé hasonló képességű gyerekek kerülnek. De az általános osztályban nagyon sok különbség lesz a legjobb, és a legrosszabb tanuló között. Eddig az osztály nagy része 85 % felett teljesített, és 3-4 gyerek 50 % alatt. Na, most, ha a mi osztályunk átlagát vesszük alapul, akkor az ált. osztályban lesz 10-12 nagyon gyenge tanuló, és kb. ugyanennyi, vagy kevesebb  4-es szintű, akiket a gyengébbek igen csak vissza fognak fogni. Ráadásul ide kerül majd az az 1-2 (3-4???) problémás gyerek is, akiknél a szülő egyszerűen nem tartja kellően fontosnak az iskolába járást. Na, most ezeknél osztálypénz, se közös program, se hasonlók. Egy osztályban ez is számít. Meg a szülő hozzáállása.
(csak úgy zárójelben megjegyzem, úgy néz ki, hogy a HP-k és sznobok az angolra akarják a gyerekeiket járatni. Nagyon helyes, jól ellesznek ott együtt)
Nagyon-nagyon szeretnénk, hogy sikerüljön az az infós osztály. Nem akarom másik iskolába vinni a gyereket, bár volt már olyan szülő, több is, aki megtette. Még csak hibáztatni sem tudom ezért.
Jó ez a suli. Csak ez az osztálybontás ne lenne....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése