2018. december 11., kedd

Így készült -1- a mécsestartó

Karácsony előtt mindenki szeret kreatívkodni egy kicsit. Rátaláltam néhány régebbi írásomra, és mivel most pont aktuális, ezért meegosztom veletek.
 
Az első egy üvegfestett mécsestartó:
 


Vásároltam egy szögletes, üveg mécsestartót. 


 Ezenkívül szükségem volt még egy tubus üvegfesték kontúrra, és üvegfestékre is.

Kontúrból az ezüst színűt használtam, üvegfestékből pedig sárgát, és pirosat. (Van vizes bázisú, és oldószeres üvegfesték, a célnak mindkettő megfelel, bár szerintem az oldószeres jobban megtartja a színét, míg a vizes bázisú hajlamosabb a kifakulásra, főleg, ha huzamosabb ideig napfény éri.


Ezután a kontúrral rárajzoltam a mintát a mécsestartó oldalára. A mintát elő lehet rajzolni egy papírra, amit belülről cellux-szal rögzítünk a mécsestartóhoz, így az üvegen átlátszó mintát a kontúrral átrajzoljuk. De az ügyesebbek szabad kézzel is rajzolhatják.

A kontúr száradása után szikével alakíthatunk rajta, ha valahol egy kicsit „megszaladt” a kontúrfesték, akkor levághatjuk a felesleget.

Kb. 2 órát száradjon, de az sem baj, ha csak másnap festjük ki.

A kontúr száradása után egyszerűen felvisszük az üvegfestéket a kontúr által határolt cellákba. Nem fontos ecsetet használni, egy fogpiszkáló éppen úgy megfelel erre a célra. Az a fontos, hogy a festék érje el a kontúr vonalát, ne legyenek lyukak a találkozásnál. Ezt a munkadarab fény felé tartásával ellenőrizhetjük. Amíg a festék folyékony állapotban van, addig csak vízszintes síkban tartsuk. Ha véletlenül olyan helyre is kerül a festékből, ahová nem szerettük volna, akkor száradás előtt, egy fültisztító pálcikával óvatosan letörölhetjük a felesleget.

Teljes száradás után keresünk egy teamécsest, beletesszük a tartóba, és meggyújtjuk.


Ezután nincs más hátra, mint gyönyörködni az elkészült művünkben.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése