2018. december 12., szerda

Így készült -2- az írószertartó


A szalvétatechnikát szeretném bemutatni. Ez egy nagyon egyszerű technika, melynek segítségével igazán mutatós holmikat tudunk elkészíteni.

Szalvétázni szinte bármire lehet, fémre, fára, kartonra, falra, csak a fantáziánk szab határt, milyen felületet díszítsünk.

Az írószertartó készítése igen egyszerű, bátran belefoghatunk, akár gyerekekkel együtt is.

Szükségünk lesz hozzá egy kiürült konzervdobozra, amiről leáztatjuk a papírt, és a ragasztóanyagot.

A konzervdobozt le kell festenünk. Ehhez használhatunk akrilfestéket, de tökéletesen megfelel a diszperzit is, amit színezőpasztával színezhetünk. Érdemes világos színeket használni, hogy szépen látsszon majd a szalvéta mintája. (Ha mégis sötétre festjük az alapot, akkor a minta körvonalán belül le kell festenünk fehérrel is)

Ezután kiválasztunk egy szép szalvétát, leszedjük a legfelső rétegét, csak erre lesz szükségünk. Körbevágjuk a mintát.

Ragasztáshoz használhatunk tapétaragasztót, vagy pedig vásárolhatunk direkt erre való, ún. decoupage ragasztót, ami ragasztó és lakk is egyben.

A ragasztót rákenjük a felületre, ráhelyezzük a szalvétából kivágott mintát, és egy puha ecsettel belülről kifelé, óvatosan kisimítjuk, vagy az ujjunkkal finoman rányomkodjuk. Szükség szerint kaphat egy réteg védőlakkot is száradás után, decoupage ragasztó használatakor erre nincs szükség.

Szintén látványos megoldás, ha nem akarunk festeni, akkor a beragasztózott konzervdobozt körbetekerjük madzaggal, és erre rakjuk rá a decoupage mintát, majd lakkozzuk a felületét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése